Na što obratiti pozornost pri kupnji sobnih vrata? Četiri koraka do prave odluke!

Odlučili ste zamijeniti vaša stara sobna vrata ili ste uselili u novi stan? Veliki izbor detalja i pregršt funkcionalnosti stavlja pred kupca izazov odabira pravog modela za potrebe. U nastavku donosimo četiri osnovna elementa koje je potrebno vrednovati prilikom kupovine sobnih vrata.

1. Jesu li sva vrata ista?

Sobna vrata prvenstveno se razlikuju po vanjskom izgledu. Međutim, ovdje ne pričamo samo o boji vata jer današnja je tehnologija toliko uznapredovala da možemo imati vrlo uvjerljive imitacije drva s izuzetno zanimljivim detaljima koje priroda ne može izvesti. Ono što razlikujemo je model vratnog krila – vratno krilo poravnatno s okvirom i klasična verzija s preklopom. Ovdje nema pravila koji model odabrati, jednostavno birajte onaj koji vam se više dopada. Imajte na umu kako je model s preklopom povoljniji od onog s poravnatim vratnim krilom, koje je opremljeno posebnim skrivenim  pantima i eventualno magnetnom bravom za ljepši izgled okvira. 

2. Ispuna sobnih vrata

Drugi korak do pravog odabira je pametno odabrati ispunu vratnog krila, najvažniju stavku koja osigurava stabilnost, tiho kretanje i zvučnu izolaciju prostora. Postoje dvije najčešće korištene ispune sobnih vrata – cjevasta iverica i kartonsko saće. Ispuna od saćastog kartona konstruirana je kao pčelinje saće, osiguravajući veliku stabilnost plohe i vrlo lagano vratno krilo. Premda cijenom izuzetno povoljna opcija, veliki nedostatak ovakve ispune je zvučna izolacija, koja je u stanovima manjih i srednjih kvadratura veoma važna. Vratno krilo izrađeno od cjevaste iverice iznimno je robusno i stabilno, te omogućava odličnu zvučnu izolaciju.

Sasvim dovoljno da kroz zatvorena vrata ne čujemo rad sušilice i mašine za rublje u istovremenom radu.  To je nešto o čemu je potrebno razmišljati želimo li neometano spavati ili gledati televiziju. Upravo zbog čvrste i kompaktne ispune koja ne propušta zvuk sobna vrata od cjevaste iverice idealna su i kao unutrašnja ulazna vrata u kući s apartmanima, čime možete uštedjeti na razlici u cijeni od klasičnih ulaznih vrata. Na njih je također moguće ugraditi i nadvratnu pumpu, dok to na modelu s kartonskim saćem nije preporučljivo.

3. Završna obrada – zašto je važna?

Završna obrada je sloj kojim se zatvara ispuna sobnih vrata. Postoji nekoliko vrsta završnih obrada – lak, furnir, laminat ili CPL, te specijalne površine poput Duradecora ili HPL-a. Furnir je proizvod dobiven preradom prirodnog drva, izrađuje se u obliku tankih, finih listova koji se utiskuju u krilo vrata. Ova površina je najprirodnija i najljepša, ali i zbog tehnologije proizvodnje i sirovine – najskuplja. Lakirana površina omogućiti će vam veliku slobodu kreativnog izražavanja kroz različite nijanse prekrasnih, sjajnih boja uz veliku stabilnost i postojanost. Laminati su razvojem tehnologije, dostupnošću i raznolikošću dizajna u velikom broju zamijenili furnir i lak, međutim i ovdje postoje značajne razlike. Kontinuirano prešani laminat (CPL) i visokotlčno prešani laminat (HPL) spadaju u porodicu laminata. Ovdje im se pridružuje bojom stabilna i antistatička površina Duredecor, tehničkim karakteristikama vrlo bliska HPL-u.

Zanimljivo je kako Duracedor površina jedina vjerno dočarava pravi furnir, zahvaljujući tvorničkom utiskivanju drvenog uzorka na laminantnu plohu. Možemo birati između nekoliko prekrasnih boja, zatim imitacije prirodnog drva, te vrlo zanimljive poprečne godove koji su u pravom furnitu izuzetno skupe opcije. Razlika se ne primjećuje golim okom, ni osjetom prstima. Cijenom je izuzetno povoljna, te certificirana kao čak 48% izdržljivija od CPL-a.

4. Koji dovratnik odabrati?

Okvir na koji se ugrađuje vratno krilo može uvelike utjecati na ukupni dojam vaših vrata. Postoji nekoliko vrsta dovratnika, od klasičnih kutnih kakve smo navikli gledati u starogradnji do modernih skrivenih okvira koji prostoru daju dojam prozračnosti i bezvremenske  elegancije. Ipak, najčešće se bira masivan i stabilan obuhvatni drveni dovratnik, koji potpuno obuhvaća zid na koji se vrata ugrađuju. Ovdje obratite pozornost na pante na kojima visi vratno krilo. Najbolje je birati trodijelni trodimenzinalni pant kod vrata s preklopom, te skriveni trodmenzionalni pant kod vrata s poravnatim vratnim krilom. Možete se i poigrati s opcijama i odabrati dovatnik u drugoj boji.

hrCroatian