Korozija na garažnim vratima – kako je spriječiti?

Utjecaj okoline na pojavu hrđe ili korozije na garažnim vratima uzrok je problema koji nam se čini nepremostiv. Je li to zaista tako? Kako doskočiti situaciji i umanjiti ili odgoditi koroziju na vratima, pročitajte u nastavku.

Optimalna vrijednost vlage u prostorima

Optimalno određena temperatura i vlažnost u zatvorenim prostorima od velike je važnosti za zdravlje ljudi, posebice u današnjim uvjetima života. Život u zgradama najzdraviji je kada je razina relativne vlažnosti zraka između 45 i 55 posto. Ako je vlažnost zraka ispod te vrijednosti, postoji opasnost od suhe i nadražene kože, nadražaja očiju i nosa i smetnji sna. Visoka vlažnost zraka, viša od 55 posto, povećava opasnost od razvoja plijesni koje mogu otpustiti spore koje pogoršavaju simptome astme i bolesti dišnog sustava.

Za garažni prostor ova vrijednost može biti nešto viša, do otprilike 65% relativne vlažnosti. Međutim,  dosegne li kazaljka na barometru 80 posto, sasvim je sigurno da će se razviti plijesan koja može utjecati na zidove, ali i na antikorozivnu zaštitu garažnih vata.  


Hörmann ALR F42 sekcijska vrata s fasadnim pločama u izgledu starog željeza
Hörmann ALR F42 sekcijska vrata s fasadnim pločama u izgledu starog željeza

Od čega su izrađena garažna vrata?

Kako bismo doskočili koroziji, važno je razumijeti o čega su izrađena garažna vrata. Najčešći materijal izrade garažnih vrata današnjice je čelik, zaštićen postupkom galvanizacije (vruće cinčanje) i plastificiranjem. Ispune mogu varirati od proizvođača do proizvođača, međutim u europskim tvornicama najčešća je poliuretanska pjena striktno definiranih biokemijskih svojstava u svrhu zaštite okoliša i ekološkog zbrinjavanja otpada.

Hörmann ulaže izniman trud u materijale kojima oblaže i izolira svoja garažna vrata, koristeći PU pjenu iz provjerenih izvora i utiskujući je u vrata u vlastitim tvornicama.

Vjerujemo u naš proizvod, i kvalitetu jamčimo vlastitim imenom

Svi elementi od panela, ispune pa do vodilica i motora proizvode se u Hörmann tvornicama, upravo kako bi mogli u potpunosti kontrolirati proces proizvodnje i jamčiti krajnjem kupcu najbolji finalni proizvod.  Hörmann izolirana sekcijska garažna vrata izrađena su s gumenim brtvama između svakog panela, brtvama na cijelom okviru i na najdonjem panelu, i čuvaju temperaturu poput ciglenog zida.

Savršen izbor za kuću ili prostor koji graniči s stambenim dijelom kuće. Usprkos visokom stupnju kvalitete proizvodnje, važno je naglasiti kako je čelik, usprkos zaštiti postupkom galvanizacije ipak podložan utjecaju vlage.

Zašto vrata hrđaju?

Nakon što smo definirali od čega su točno vrata izrađena i razumijemo kako je važno obratiti pozornost na sitne detalje izrade koji jamče dugotrajnost proizvda, potrebno je razlikovati čimbenike utjecaja obzirom na prostor – vanjske i unutrašnje .

Razlog za hrđanje vrata iznutra najčešće je prostor garaže koji nije pravilno ventiliran i kao uzrok ima povećani postotak vlažnosti u garaži. Klasičan barometar reći će vam kolika je vlažnost, a vrijednost bi trebala biti ispod 65 posto relativne vlažnosti. Ukoliko u garažu koja bez ventilacijskog oduška parkiramo vozilo koje je zagrijano ili mokro od oborina događati će se prohrđavanja na površini vrata radi kontinuiranog utjecaja vlage.

Rješenje: Razmislite o načinu provjetravanja garaže. To mogu biti ventilacijske rešetke ili prozor na zidovima garaže, u nadvojnoj blendi/zidu, ili na samim panelima garažnih vrata.  Ventilacijske rešetke na vratima najbolje je postavljati u donjoj zoni vrata, u najdonjem panelu radi prirodnog cirkuliranja zraka.

Korozija vodilica
Vodilice Hormann

Razlog za koroziju garažnih vrata izvani najčešće su sitna, golim okom nevidljiva oštećenja uzrokovana zrncima mikroprašine, koja u nanosima jačeg vjetra oponašaju postupak pjeskarenja. Uslijed toga probija se plastifikat na površini vrata i otvara put do galvaniziranog čelika koji je bazni materijal svih vrata. Ovo možete provjeriti vrlo jednostavno, prijeđete li dlanom preko površine vrata – osjetiti ćete neravnine kao sitne noževe pod prstima.

Vlaga ili salinitet u zraku nagrizaju ranjivu površinu stvarajući sitnu čestice hrđe koja se širi i narušava izgled vrata. Ovo će se najčešće događati u donjoj zoni vrata do cca 15 cm od poda, gdje je najveća koncentracija vlage od padalina koje se odbijaju od poda i udaraju u površinu vrata.

Ukoliko se hrđa pojavljuje čitavom površinom vrata, možemo sa sigurnošću utvrditi kako  vrata bila izložena jakom pjeskovitom vjetru. Ovo je posebno dobro za znati za vrata ugrađena u području Dalmacije i Kvarnera, gdje često imamo jak vjetar popraćen sitnom prašinom i zemljom.

Rješenje: Često pranje vrata slatkom vodom izvani, uz upotrebu neagresivnih sredstava za odmašćivanje (običan deterđent za suđe). Odstranjivanje slanih čestica s površine spriječiti će nagrizanje površine i tako očuvati izgled vrata.

Hormann garažna vrata

Tips&tricks za dugotrajno lijep izgled vrata

  • Razmislite o nadstrešnici za vaša vrata ili kanalizacijskom odvodu s rešetkom ispred vrata, kako se voda ne bi nakupljala u donjoj zoni.
  • Okvir Hörmann sekcijskih vrata posebno je zaštićen na području vertikalnih vodilica koje graniče s podom, na način da je donji dio okvira izveden od čvrste plastike.
  • Donja brtva Hörmann vrata uvedena je u profil posebnim prihvatom koji nije pričvršćen na panel kao kod drugih proizvođača.
  • Ukoliko je garaža pozicionirana na vjetrometini i postoji otežavajuće okolnosti za provođenje ove upute, dobro je razmisliti o vratima s posebnom zaštitom na panelima – Duradecor.

Površina Duradecor vrata zaštićena je s dodatna dva sloja, završnim UV stabilnim lakom i digitalnim tiskom na temeljnoj boji kojeg možete naručiti u vrlo realističnim imitacijama drva i kamena.

Duradecor Bambus
Duradecor Bambus
Duradecor Beige
Duradecor Beige
Duradecor Beton
Duradecor Beton
Duradecor Burned Oak
Duradecor Burned Oak
Duradecor Nature Oak
Duradecor Nature Oak
Duradecor Rusty Stee
Duradecor Rusty Stee
Duradecor Sheffield
Duradecor Sheffield
Duradecor Teak
Duradecor Teak
Duradecor Whiteoiled Oak
Duradecor Whiteoiled Oak
Duradeocr Grigio Scuro
Duradeocr Grigio Scuro

Prethodno
Sljedeće

zatražite ponudu

hrCroatian