Garažna vrata u ravnini s fasadom – kako planirati oblogu i prostor za ugradnju

Hörmann ALR F42 sekcijska vrata s fasadnim pločama u izgledu starog željeza

S Hörmann garažnim vratima izgled fasade na kući ili zgradi možete oblikovati prema vlastitim željama. Individualne mogućnosti proizlaze iz integracije vrata u fasadu u skladu s površinom, bilo da se radi o drvu, metalu, keramici, plastici ili drugim materijalima.

Koje su preporuke proizvođača i na što je potrebno pripaziti, donosimo u nastavku.

Hörmann ALR F42 sekcijska vrata s drvenom oblogom
Hörmann ALR F42 sekcijska vrata s drvenom oblogom

1.Odabir tipa vrata sukladno namjeni prostora

Bez obzira radi li se o klasičnim garažnim vratima ili zahtjevnijim rješenjima, garažna vrata uvijek se moraju birati prema potrebama i navikama korisnika te namjeni prostora. U obzir treba uzeti i broj korisnika, odnosno očekivani broj otvaranja, kao i tehničke uvjete dozvoljenog prostora za ugradnju. 

Tek nakon prikupljanja ovih informacija biramo tip i vrstu obloge, pogone i načine upravljanja koji će najviše odgovarati korisniku.

Hörmann ALR F42 sekcijska vrata s TRESPA fasadnim pločama
Hörmann ALR F42 sekcijska vrata s TRESPA fasadnim pločama

2. Mogućnosti i tehnički uvjeti za ugradnju

Jedna od dostupnih mogućnosti za projektiranje su krilno podizna neizolirana vrata tip kao Hörmann Berry ili  ET500. Ograničenja ovog tipa vrata su manji broj otvaranja i činjenica kako vrata pri kretanju imaju otklon od cca 1500mm u vanjski prostor.

Druga dostupna mogućnost je industrijska konstrukcija tip kao Hörmann ALR F42 u natur boji aluminija koja omogućava puno veći raspon dimenzija, kao i broj dnevnih otvaranja.

Sekcijska vrata dozvoljavaju puno više manipulativnog prostora ispred garaže, budući da se podižu vertikalno u odnosu na otvor, međutim ova će konstrukcija zahtijevati puno više prostora za ugradnju u nadvojnom prostoru.

Hörmann krilno podizna Berry vrata s drvenom oblogom
Hörmann krilno podizna Berry vrata s drvenom oblogom

3. Pravodobna priprema i planiranje projekta

Kompletna konstrukcija fasadnih vrata nalazi se u otvoru, što ga čini najvažnijim elementom za precizno i točno planiranje prostora za ugradnju.

Potrebne informacije:

  • vrsta obloge/odabrani materijal fasade
  • debljina obloge i podkonstrukcije u mm
  • težina obloge i podkonstrukcije u kg/m2.

Ove su nam informacije potrebne kako bi tvornica pravilno kalibrirala jačinu opruga koje će podizati vrata, ali  i kako bi mogli pozicionirati dubinu ugradnje što prezicnije za čist i neprekinut izgled fronte na koju se vrata montiraju.

Važno je istaknuti kako bez naše tehničke podrške nije moguće projektirati vrata ni definirati procjenu investicije.  Pravodobno  informiranje pomoći će da vašu ideju pretvorite u stvarnost bez prepreka.

4. Kakvu oblogu odabrati?

Kada su u pitanju fasadna vrata možemo pustiti mašti na volju, gotovo sve je moguće izvesti.  Odabir vrste materijala  za oblogu ključan je za pravilno funkcioniranje kompletnog sklopa vrata, za što je potrebno uzeti u obzir osnovna pravila struke.

Obloge koje je potrebno impregnirati i sukladno tome često održavati, upijaju vlagu i mogu znatno otežati tijekom zime ili kišnih perioda, što se mora uzeti u obzir prilikom projektiranja.

Zašto nije dovoljno samo ukalkulirati ukupno maksimalno opterećenje i voditi se tom vrijednošću?

U slučaju velikih oscilacija težine obloge, kalibracija opruga neće moći biti izvedena dovoljno precizno, što će otežati kretanje ili posve onemogućiti pogonu da upravlja vratima. Aluminijske obloge ili obloge od materijala kao što su primjerice “TRESPA” fasadne ploče  najbolje su za ovaj način ugradnje. Obloga se za vrata može zalijepiti, pričvrstiti samostalno ili s podkonstrukcijom koju također treba uzeti u obzir kod kalkuliranja opterećenja na vrata težinom i debljinom.

Fasadna ploča od perforiranog aluminija na ALR F42 sekcijskim vratima
Fasadna ploča od perforiranog aluminija na ALR F42 sekcijskim vratima
Izgled ALR F42 sekcijskih vrata s fasadnim pločama
Izgled ALR F42 sekcijskih vrata s fasadnim pločama

5. Procjena investicije i tehnička raspodjela troškovnika obrtničkih radova

Kod pripreme troškovnika, potrebno je ukalkulirati kako proizvođač uvijek isporučuje samo konstrukciju vrata i pogon, pažljivo pripremljen za oblogu, koju izvodi drugi dobavljač. Sukladno tome troškovnički radovi dopreme i montaže obloge pripadaju opisu radova tvrtke koja dobavlja fasadu.

Na taj se način otklanja mogućnost pogreške kod definiranja količine materijala za oblaganje, kao i same procjene investicije.  Fasadna garažna vrata su investicija koja ulazi u viši cjenovni rang proizvoda, prvenstveno jer uključuju industrijsku konstrukciju i pogon.

S druge strane, omogućavaju vrlo efektan vizualni dojam – nevidljiva garažna vrata koja se stapaju s objektom i postaju dijelom arhitekture.

Hörmann ALR F42 sekcijska vrata s fasadnim pločama u izgledu starog željeza
Hörmann ALR F42 sekcijska vrata s fasadnim pločama u izgledu starog željeza
Hörmann ALR F42 sekcijska vrata s aluminijskom oblogom
Hörmann ALR F42 sekcijska vrata s aluminijskom oblogom
hrCroatian