Garažna vrata za OUT OF THE BOX arhitekturu

Hormann fasadna vrata

Ambiciozan projekt obiteljske kuće za odmor djelo je arhitektonskog studija VVA- Viktor Vrečko Architects iz Zadra. Individualnim pristupom, riskiranjem, razmišljanjem izvan granica, ali i investitorom koji je omogućio maksimalno odriješene ruke,  nastala je ova tehnološki napredna i jedinstvena kuća. Zamišljena kao mjesto susreta dvaju obitelji koji žive na suprotnim krajevima Europe, ova prozračna građevina objedinjuje sve što je potrebno za obiteljski odmor i uživanje

Uska parcela u neposrednoj blizini mora položena je paralelno uz obalu, okružena visokim autohtonim drvećem i utjelovljuje dva od tri čvrsta zahtjeva investitora – prvi red do mora i maksimalno zelen okoliš. Naizgled jednostavni zahtjevi već su  prilikom prvih mjerenja  projektante suočili s izazovom očuvanja prirodnog zelenilo okoliša i definiranjem površine kuće s čak sedam “en suite” spavaonica. 

Smanjivanje tlocrtne površine, dakle stope otiska kojom će kuća biti „spojena“ sa zemljom činilo se kao jedini logičan smjer. Hibridnom gradnjom armirano betonskih temelja koji određuju suteren i čeličnih konzola s jedne i druge strane kuće raspona čak 5,75 metara, uspješno se ostvarila prijeko potrebna  kvadratura i očuvala vizura prirodnog okoliša.

Izgled ALR F42 sekcijskih vrata s fasadnim pločama

Svaki detalj na kući vrlo je precizno odmjeren i usmjeren prema stvaranju osjećaja otvorenog prostora. Sve je moralo biti prozračno, poravnato s fasadom ili podom, bez vizualnih ili fizičkih prepreka. Najdonja etaža sakriva još jedan prostor za boravak, te dodatne, jednako luksuzno izvedene spavaće prostore.

U nastavku prostora nalazi se garaža za tri automobila, i garažna sekcijska industrijska vrata tip Hörmann ALR koja su izvedena tako da su uklopljena u samu fasadu.  Aluminijska konstrukcija garažnih vrata upuštena je unutar prostora garaže i  obložena materijalom od kojeg je izvedena vanjska ograda i dio fasade koji se nadovezuje tim dijelom kuće.

Fasadna ploča od perforiranog aluminija na ALR F42 sekcijskim vratima

Gledajući izvana garažna se vrata ne mogu primijetiti, budući da se perforirana obloga fasade samo nastavlja na upuštenu konstrukciju vrata. Prioritet je naravno bila i potreba za parkirnim prostorom ispred garaže, tako da su vrata morala biti izvedena od sekcija koje se podižu vertikalno usmjereno unutar vodilica, i smještaju horizontalno pod strop. Premda su konstrukcija i motor industrijske namjene, vrata se kreću bez buke što je bilo veoma važno jer je spavaći prostor odmah pored garaže.

fasadna vrata

Ponosno ističući lebdeće konzole koje nose nadstrešnice za zaštitu od sunca, ali i štite od znatiželjnih pogleda, Vrečko kaže kako je vila primjer visoke tehnološke kompleksnosti.

Hrvatska arhitektura ovakvim se primjerima može staviti uz bok s vodećim zemljama svijeta, a kada tome još dodamo prirodne ljepote naše zemlje, zaista – imamo se čime ponositi.

.

hrCroatian