Vrata za kuće koja će lopovi mrziti

Nećeš, razbojniče!

Ovu zgodnu parolu upotrebljivu u gotovo svim situacijama društvenog života bez ustručavanja možemo uvrstiti u tehničke specifikacije protuprovalnih vrata Thermo Carbon. Ova aluminijska vrata jedina su na hrvatskom tržištu s čak devet točaka zaključavanja i visoke klase protuprovalnosti, oznake RC4.

Statistika provala u kuće i stanove proteklo desetljeće deset godina u Hrvatskoj pokazuje trend prebacivanja fokusa provalnika na prozore i balkonska vrata. Zasigurno će se brže obiti jednostavna bravu balkonskih vrata nego osvijetljena ulazna kućna vrata, posebice ona s logom Hörmann smještenim u desnom donjem uglu.

Po čemu su Thermo Carbon vrata tako posebna?

Čvrsta struktura plohe Thermo Carbon vrata odaje dojam masiva isklesanog iz jednog komada kamena. Zaista, otvorite li vrata imat ćete dojam kako kročite  u strogo čuvani sef središnje banke zlatnih rezervi Fort Knoxa. 

Pretpostavit ćemo da bi takav dojam trebao biti, jer snažniji utjecaj na vizualna osjetila teško da ćemo moći pripisati bilo čemu drugome. Impozantno vratno krilo Thermo Carbon vrata debljine čak 100 mm leži sigurno ovješeno na posebno strukturiranim skrivenim pantima.

Samo otvaranje vrata djeluje gotovo zastrašujuće, međutim masivno se krilo kreće lakoćom sobnih vrata zahvaljujući graničniku otvaranja kojim vrata ravnomjerno klize u otvoreni ili zatvoreni položaj.

Profilni cilindar otporanje  na manipulacije, opremljen s opremom premium kvalitete: anti-picking sustav, koji onemogućuje manipulaciju umetanjem predmeta u bravu, zaštitom od bušenja te funkcijom u slučaju nužde i opasnosti.

To znači da vrata možete otvoriti čak i kad je s unutarnje strane umetnut ključ. U obimu isporuke nalazi se 5 ključeva i dvije kapice za ključeve.

Presjek Thermo Carbon krila

Karbonska vlakna koja se daju naslutiti u nazivu ovog tipa vrata potrebna su kakvo se masivno krilo ispunjeno poliuretanskom pjenom ne bi izvitoperilo uslijed dužeg korištenja.

Proizvođač nam je ovo dao na znanje i vrlo zgodnim detaljem na bočnom dijelu plohe vrata koja brtvi s okvirom – pokrovom krila s vrlo jasnim efektom karbona.

Najveću prednost ova vrata imaju upravo u vrlo visokom koeficijentu toplinske izolacije već od 0,47 w/m2K koji ih čini pogodnim za pasivne kuće. Brtvljenje vratnog krila i okvira vratiju izvedeno je neprekinutom dvostrukom brtvom s tri strane, dok je prag napravljen od toplinski prekinutog aluminija.

Potpuno spremna za ugradnju izrađuju se na mjeru otvora bez nadoplate, a XXL verzija vrata dozvoljava visinu vratnog krila do čak 3000 mm. 

Dizajnerski, vrata ne odmiču puno od tehnoloških značajki. Upotrebom vrhunskih materijala i posebnih premaza boje izgledom se ističu od ostatka programa,  a najljepši su detalji upravo vanjski rukohvati elegantno uklopljeni unutar samog vratnog krila i naglašeni decentnom rasvjetom. 

Vanjska ručka od plemenitog čelika upuštena u krilo vrata
Vanjska ručka serijski od aluminija, s završnim kapicama od plemenitog čelika

Ostakljenja prate sigurnosne značajke vrata, koja standardno dolaze u klasi RC3, uz nadoplatu čak RC4. Četiri sloja ostakljenja mogu izdržati pad metalne kugle od pola kilograma s visine jednog metra.

hrCroatian