Klizna protupožarna vrata – jak partner za izgradnju

Protupožarna klizna vrata vrlo su bitan segment projektiranja i izgradnje poslovnih objekata i objekata široke namjene, a Hörmann-ov je program najopsežniji u Europi i u potpunosti odgovara zahtjevima protupožarnosti u Hrvatskoj.

Početkom godine Hörmann se nametnuo kao vodeći dobavljač kliznih protupožarnih vratiju, prvenstveno radi trenutne situacije vrlo ograničenog poslovanja domaćih proizvođača protupožarne bravarije, ali i zbog iznimno konkurentne cijene.

Protupožarna klizna vrata široko su primjenjiv proizvod, danas gotovo da i nema objekta koji ne uključuje barem jedna vrata ovog tipa. Donosimo vam nekoliko razloga zašto odabrati upravo Hörmann klizna vrata.

Razgraničenje protupožarnih sektora unutar objekata često je velikih raspona, izrazito velikih širina i visina. Razlog tome je činjenica da se prilikom projektiranja ostavlja maksimalno otvoren i čist prostor pogodan za prilagođavanje pojedinom investitoru ili zakupcu. 

Isto vrijedi za proizvodne, logističke i skladišne prostore – ovdje se iskorištava svaki slobodni centimetar prostora.

Hörmann protupožarna klizna vrata izrađuju su od jednog neprekinutog komada čelika, do čak devet metara visine  bez vidljivih spojeva i tragova varenja. Klasična izvedba standardno dolazi u vruće pocinčana, međutim dostupne su tvorničke boje kojima možemo elegantno zamijeniti pregradni zid vratima i time uštedjeti na investiciji i prostoru.

Izgled vrata veoma je bitna stavka kod ovako velikih kliznih rješenja, jer se često biraju kao pregradni zidovi unutar prodajnih prostora shopping centara. Izbor boja površina koja ova vrata mogu ponuditi sigurno će zadovoljiti zahtjeve onih koji uređuju interijere dućana, premda je najčešće korištena boja upravo bijela. Za harmoničan izgled, vrata uključujući dijelove okvira izvode se s temeljnim premazom sivo bijele boje RAL 9002 ili plastificirana u 7 preporučenih boja, RAL boji po izboru, metalik bojama, u NCS nijansama i ekskluzivno plastificirana od Corten čelika. 

Dostupne površine su Pearlgrain pocinčano, glatki čelik i četkano u plemenitom čeliku.

Pearlgrain, pocinčano
Glatki čelik, pocinčano
Plemeniti čelik, V2A

Za specijalne industrijske namjene poput industrije hrane ili farmaceutske industrije, dostupna je izvedba od plemenitog čelika oznake V2A. Sve se komponente, kao što su vratno krilo, vodilice, obloga, kutija s utezima, sajle, kotačići i konzole, izrađuju od plemenitog čelika. Slojevito zaštićena i robusno izvedena površina, uz čvrstu konstrukciju i elegantne vodilice savršeno će se uklopiti u unutrašnjost izložbenog prostora, i umanjiti troškove investicije koje pretpostavljaju protupožarne regulative.

Presjek vratnog krila s detaljima

Ova su vrata velika su prednost za investitore i projektante, savršeno su usklađena s drugim tipovima vrata budući da dolaze iz iste tvornice i mogu se idealno uklopiti u sve prostore na objektu.

Jednokrilna vrata
Dvokrilna vrata
Posebne krilne izvedbe

Izvedbe kliznog vratnog krila, koje je u opremanju zamjena za klasična dvokrilna vrata često se mogu smatrati nepraktičnim zbog prihvatnog ulaznog okvira na koji vrata naliježu kod zatvaranja. Kod prostora koji zahtijevaju prihvatni okvir potpuno poravnat sa zidom, Hörmann klizna vrata čeono će nalijegati na letvicu izrađenu od plemenitog čelika, što proširuje svijetli prolaz i ne narušava izgled vrata. Ukoliko odaberemo opciju s sigurnosnim klinom i ugradbenom klapnom na koju će vrata zatvarati, prostor ugradnje i linija kretanja vrata djeluje posve nevidljivo oku promatrača.

Prikaz nalijeganja sigurnosnog klina
Presjek gornje vodilice

Najveća prednost Hörmann kliznih protupožarnih vrata je uska, izgledom  i bojom usklađena gornja vodilica koja nosi čitavu konstrukciju vratne plohe. Podna vodilica nije potrebna jer cilindrični kotači i stabilni kotačići optimalno izjednačavaju snagu kretanja, a ovjes s kugličnim ležajevima jamči mirno kretanje vrata. Nema čišćenja, spoticanja prilikom prelaska i ono najvažnije – pod ostaje netaknut, i  građevinski su radovi minimalni.

Vrata se također mogu opremiti i pogonima iz standardnog programa, pružajući korisnicima prostora potpunu udobnost korištenja. Svi pogoni i elektroničke komponente vrata proizvode se u Hörmann tvornicama i maksimalno su usklađeni s vratima.

Usprkos visokoj razini kvalitete koja odlikuje sva Hörmann vrata, ovaj je rang proizvoda izrazito povoljan za investitore. Hörmann klizna protupožarna vrata trenutno najkonkurentnija ove vrste u Hrvatskoj. Visoki standardi europskih sigurnosnih normi potpuno usklađeni su s hrvatskom protupožarnom legislativom, tako da vrata posjeduju sve potrebne ateste za ugradnju.

hrCroatian